Resipi Pan Mee (板 麺 Ban Mian) Soup

Apa itu Pan Mee?

Pan Mee (板 麺, disebut Ban Mian) adalah masakan mi gaya Hakka, yang berasal dari Malaysia.
Yes, Malaysia truly Asia hehehe
Kalau terjemahkan sebiji-biji namanya dari bahasa cina ia bermakna “mi yang rata diperbuat dari tepung”
Ia adalah sebahagian daripada masakan masyarakat Cina di Malaysia.

Doh mee diperbuat daripada tepung (kadang-kadang ditambah telur dan minyak bawang putih untuk rasa yang lebih sedap). Secara tradisinya, doh itu diuli dengan tangan dan dikoyak menjadi kepingan lebih kecil doh (kira-kira 2 inci). Kini, doh boleh diuli menggunakan mesin ke dalam pelbagai bentuk, bentuk yang paling biasa ialah jalur panjang seperti pasta Tagliatelle. Pan Mee biasanya dihindangkan dengan sup, bersama-sama dengan ikan bilis goreng, daging cincang, cendawan, dan sayur-sayuran berdaun seperti daun keledek atau sayur cekur manis (sauropus androgynus). Lawannya pula adalah sambal belacan. Rasa pelik tapi kalau dah cuba sekali memang terangkat nak lagi.

I dulu kerja company 99% chinese. Di Midvalley ada jual halal pan mee dan memang sangat-sangat suka. Biasanya tambah sambal belacan banyak-banyak. I suka makan untuk breakfast. Patut pun dulu kurus dan patut pun amoi-amoi ramai kurus hahaha

Once dah berhenti I memang sangat mengidam nak makan lagi. Tapi nampak gaya memang nak kena buat sendiri.

Base dia sama je base sup chinese style. So resipi ni anda boleh pakai untuk buat acara steamboat sendiri di rumah. Ini pun saya belajar dari kawan chinese. Tapi sebab kita muslim kita pakai lah daging yang halal hehehe

Biasanya saya suka buat dengan tulang2 ayam – kaki ayam dan rangka ayam.

Dan saya suka baaaanyak ikan bilis. Biasanya just beli ikan beli yang 100gram RM2.80 (jenis besar) bersihkan dan rendam

Pan Mee Resipi (Hidangan 4)

Bahagian 1 – Mi

bahan-bahan:
500 g tepung
2 biji telur besar
1 sudu teh minyak bawang putih (saya pakai minyak zaitun sahaja)
1/2 sudu kecil garam
220 g air, tambah lebih jika perlu

kaedah:
Mulakan mengacau telur dan minyak perlahan sehingga sebati
Ayak tepung ke dalam mangkuk bancuhan besar.
Buat satu kawah kecil di tengah-tengah tepung anda.
Tuangkan bancuhan minyak dan telur anda dan kacau perlahan-lahan tepung sehingga sebati dan rapuh
Tambah air secara beransur-ansur dan terus menguli doh sehingga ia licin dan kenyal teksturnya.
Saya mengambil masa lebih daripada 20 minit biasanya.
Boleh sahaja menggunakan pengadun jika anda mahu
Biarkan doh rehat selama 1 jam. Tutup dengan kain lembap atau dengan cling foil.
Setelah siap, hiris doh sebesar 1cm
Terap dengan menggunakan pembuat pasta secara beransur-ansur dari size 1 hingga 5.
Jika anda tidak mempunyai pembuat pasta, gelek sehingga menjadi lembaran setebal 2mm.
Tabur sedikit tepung kepada kepingan jika mahu (macam buat pasta juga lah)

Bahagian 2 – Sup
bahan:
1/2 kg tulang ayam (2 ekor rangka ayam dan RM1 kaki ayam pun boleh)
300g ikan bilis / ikan bilis
5 biji bawang putih, di ketuk
3 liter air

Kaedah:
Cuci rangka ayam dan kaki ayam dengan sedikit tepung gandum untuk hilangkan hanyir dan bilas bersih. Ketepikan
Cuci dan keringkan ikan bilis. Menggunakan kuali non-stick, goreng ikan bilis sehingga perang dan wangi.
Gunakan 200gram sahaja manakala 100gram lagi ketepikan
Masukkan tulang-tulang ayam tadi, ikan bilis goreng dan bawang ke dalam periuk yang dalam.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Tambah air dan rebus selama sekurang-kurangnya 2 jam.

Bahagian 3 – Lain-lain bahan:
10 biji cendawan shitake, dihiris nipis
Sayur-sayuran (daun manis)
Ikan bilis goreng
Sambal belacan

Kaedah menghidangkan:
Adalah bagus jika anda ada senduk seperti tapis sebegini untuk celur mee

Boleh celur dalam sup yang kita buat tadi sampai mee masak
Tuang mee ke dalam mangkuk.
Tuangkan sup
Selepas itu celur pula cendawan dan sayur pucuk manis
Tuang perlahan ke atas mee tadi bahan-bahan ini
Taburkan sejemput ikan bilis goreng
Hidangkan dengan sambal belacan

Menariknya di restoran masyarakat cina ada yang menghidangkan pan mee 3 warna atau bermacam warna.
Mungkin lain kali ketika membancuh pan mee, selain menggunakan air boleh tambah jus buah naga, jus pekat carrot, bit, labu atau kobis ungu.

Selamat Mencuba!

 

Bangun! Bangun! – Karpuravalli/Cuban Oregano (remedi Batuk, Asthma dan tambah ASI)

Beberapa hari lepas Aleen letak gambar kat bawah ni

1046919_10151878795399596_682613055_oSerious nama daun ni Bangun-Bangun. Memula komen cakap Lemon Balm (Melissa officinalis). Ntah la otak kadang input terlalu cepat – sebab dia sebut “coughing” so otak automatik mesti kata Lemon Balm tak tahu kenapa hahaha Tapi rupanya Plectranthus amboinicus, yang once identified as Coleus amboinicus. Memang itu sahaja cara untuk nak bezakan herba ni. Nak tak nak kena ingat nama botani. Ye ye susah nak ingat berbelit nak menyebut.

Sila makan lebih sayur untuk elak brain fog ye hahaha

Nama melayu herba ni Daun Bangun-Bangun. Tapi orang jawa panggil daun kutjing. Please dont confuse with daun kumis kutjing pulak
hahaha tu daun MISAI kucing ok.

Well known English names are Cuban Oregano or Spanish thyme

Mengikut tulisan blogger Iskandar dari tanamsendiri.com : Pokok Bangun-bangun (Plectranthus amboinicus) perlu dipangkas selalu untuk menghasilkan tanaman yang subur. Kalau dibiarkan tanpa dituai pokok akan menjadi terlalu tinggi dan renggeh.

Daun Bangun enak dibuat teh. Ia perlu dikeringkan tanpa terkena cahaya matahari secara terus. Jika terkena, teh akan mempunyai rasa seperti daun terbakar. Rasanya kurang enak. Untuk teh bangun-bangun yang enak rasanya, ikut langkah berikut.

1. Basuh daun bangun-bangun dan lapkan dengan tisu atau kain bersih untuk kurangkan jumlah air. Jangan hiris daun.
2. Susun di dalam bekas yang mempunyai laluan udara seperti bakul dalam gambar. Susun satu lapis sahaja.
Susun daun satu lapisan sahaja.
3. Tutup daun dengan satu lapisan kertas suratkhabar atau kertas yang tidak glossy yang mudah mnyerap air.
Tutup dengan kertas untuk mengelakkan daun terkena sinar matahari yang terik.
4. Jemur di tempat panas selama 4 hari atau sehingga daun kering.
5. Simpan dalam bekas kedap air.

Untuk bancuh teh, ikut langkah berikut.

1. Rebus air hingga mendidih.
2. Tuangkan air panas ke dalam kole.
3. Letakkan satu atau dua helai teh bangun bangun.
4. Kacau hingga warna bertukar kekuningan (sama seperti warna teh biasa).
5. Jika inginkan teh yang manis, tambahkan gula secukup rasa dan larutkan.
6. Hidangkan dengan segera.

KEGUNAAN HERBA DAN UBAT

http://mrkumai.blogspot.com/2012/11/info-tani-pokok-herba-bangun-bangun.html

Biasanya orang akan ambil sebagai remedi untuk batuk dan sakit kerongkong. Cukup dikenali sebagai ekspektoran yang berkesan. Kaedah yang paling mudah adalah dengan mengunyah daun. Anda juga boleh membuat teh dengan mendidihkan daun dalam air (di Caribbean, mereka menambah madu untuk teh ini). Atau anda boleh tumbuk lumat daun dan gaul dengan sedikit air.
Untuk hidung tersumbat ramas daun, dan hidunya
Untuk bisa gigitan serangga dan keadaan kulit seperti ekzema tumbuk daunya, dan kemudian buat cepu sebagai tuam.
Kelemumur. Basuh rambut dengan air rendaman daun ini
Teh yang dibuat dari daun bangun-bangun juga digunakan di banyak tempat di dunia, dari Caribbean ke India, untuk merawat:

  • bronkitis
  • asma
  • selesema, keadaan jangkitan virus lain
  • Senak, kembung, kekejangan perut, ketidakhadaman
  • insomnia
  • Sakit (sakit Kepala, sakit haid, sakit rheumatoid)

Di sesetengah tempat di Indonesia, herba ini digunakan dalam hidangan yang diberikan kepada ibu-ibu yang baru untuk membantu meningkatkan ASI atau susu ibu.


Fullscreen capture 2392013 104536 AM.bmp

Fullscreen capture 2392013 100144 AM.bmp

Daun Bangun2

Sumber : Indonesia Medan Food Blog

Sup Torbangun (Masakan Batak untuk tambah Asi )
Bumbu :
10 bawang merah
4 bawang putih
6 buah keras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu lada putih

Bahan-Bahan lain:
3 Asam keping
1 limau nipis
1/2 kg ayam kampung, potong kecil (atau 1/2 ekor ayam)
2litre santan
5 ikat daun bangun-bangun, ditumbuk , tinggal 300 gr
1 sdm Sichuan pepper

Cuci bersih daun bangun-bangun dan toskan
Tumbuk kemudian perah airnya (airnya dibuang) ulangi proses ini sebanyak dua kali (jika tidak suka rasa pahit, atau hanya sekali saja jika menyukai rasa khas daun bangun-bangun ini. Kehalusan daun sesuaikan selera. Ketepikan
Sangrai semua bumbu, kemudian haluskan (dengan blender atau digiling), kecuali asam keping
Masak santan dengan bumbu, asam potong dan potongan ayam kampung sampai, ayam masak.
Sejukkan
Masukkan campuran santan kedalam sayur bangun-bangun. Tuangkan perlahan sambil diaduk hingga merata, rasakan rasa garam dan asamnya, tambahkan jus limau nipis dan garam secukupnya
Siap untuk disajikan

Sumber :

Resipi Rasam (Masakan Ayurveda)
Bahan-bahan
15 helai Daun Karpuravalli
1 biji Tomato
1/4 cawan Tomato puri
Asam jawa – 1/2 sudu teh
1 sudu besar Rasam serbuk
1/4 cawan kacang dhal kuning yang kecil (Toor Dhal) yang telah masak empuk
Sedikit daun ketumbar dan daun kari
Asafoetida atau serbuk Inggu
Garam secukup rasa

Tumis darat:
1 biji Cili merah
Biji sawi – 1/2 sudu teh
Biji jintan putih – 1/4 sudu teh
Lada serbuk – 1/2 sudu teh
Ghee – 1/2 sudu teh
Kaedah memasak:
Dalam periuk masukkan 2 cawan air, asam jawa, tomato puri dan garam, serbuk inggu dan serbuk rasam dan rebus selama 10 minit.

Kisar campuran tomato dan daun bangun-bangun menjadi pes halus dan tambah campuran ke dalam rasam yang sudah mendidih.

Biarkan sehingga bau mentah hilang dalam kurang 5 minit, kemudian tambah kacang dhal yang telah dimasak empuk dan dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.

Manakala minyak sapi dalam kuali panas untuk menumis darat biji sawi, jintan putih, serbuk lada dan cili merah dan tambah kepada rasam. Hidangkan dengan nasi panas

BAGUS UNTUK ANTI FUNGAL DAN ECZEMA SERTA MENGELAK KANSER 

In vivo study of the anti-inflammatory and antitumor activities of leaves from Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng (Lamiaceae)
Conclusion : The results suggest that the hydroalcoholic extract of P. amboinicus possesses anti-inflammatory and antitumor activities, supporting the folk use of this medicinal specie.

59253

Maka selepas beberapa hari membuat sedikit pembacaan dan berforum, ternyata daun Bangun-Bangun banyak sungguh khasiatnya. Mungkin dalam posting yang berikutnya I akan bentangkan maklumat tentang daun Selasih atau dalam bahasa tamilnya Thulasi atau Tulsi and in english Holy Basil.

594122

Daun selasih mak saya memang cantik dan memang kalau makan laksa johor KENA ADA …ada bunga unggu di atasnya😉

gambar daun selasih hijau

Mini Wraps Telur Hancur & Ikan Salmon Salai untuk sarapan

Resipi daripada buku resipi Mission Wraps

Hidangan untuk 4 orang

bahan-bahan:
4 Mission Wrap (whole wheat)
10 biji Telur
40g unsalted butter
2 sudu besar krim masam (sour cream)
Garam & Lada Hitam secukup rasa
Beberapa helai daun bawang
300g Ikan Salmon Salai

Cara-cara menyediakan dan masak:

Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul hingga kembang
Tuangkan telur ke dalam non stick pan dan masak pada suhu gas yang rendah
Tambah separuh butter dan kacau telur sehingga sebati
Apabila campuran mula untuk keras tambah baki butter dan terus kacau telur selama 3-4 minit untuk jadikan dia “scramble egg”
Angkat pan, tambah krim masam (sour cream) jika mahu sedikit garam dan lada hitam.
Tambah daun bawang jika mahu
Perlahan-lahan panaskan kedua-dua belah Mission Wrap pada kuali non stick yang kering atas haba yang perlahan juga
Letakkan di atas pinggan, lipat menjadi separuh dan susun telur scramble dan salmon salai pada satu hujung wrap, lipat hujung yang lain untukmenutup sebahagian daripada telur scramble dan ikan salmon salai tadi
Hidangkan serta-merta.

nota : Kalau tambah bawang mentah dan perahan lemon pun sedap rasanya

Now is not the time to be a fuss pot young lady

20130921-145343.jpgAnak tantrum memang boleh spoil banyak benda. Spoil mood. Spoil selera. Spoil kesabaran.

Itu kalau anak normal. Kalau memang anak ada sensory issues sebab dia Asperger, lagilah I tak boleh nak cakap apa. Cukup 4 tahun tengok dia berenang atas lantai porch rumah sebab nak ikut my parents balik kampung.

Is that really BAD PARENTING?

Ha ye kan. Dulu masa SEBELUM ada anak ASPIE tengok anak orang lain macam itu mesti dah cepat-cepat dalam otak label – PARENTING GONE WRONG. Salah siapa? Takde salah siapa. Kurang pendedahan. Kurang pengalaman. Jadi kalau sekarang ada orang cakap atau anggap I macam tu pun I just maafkan. Sebab dia tak tahu, why should I be mad? Naive macam I dulu…

Even now pun kalau orang tanya – apa benda tu ASPIE? ASPERGER? Mesti sah sah korang ingat Shahrukh Khan kan kan kan?

Sorry…takde enter frame lagu mendayu Kuch Kuch Hota Hei eh. Sebab there is soooooooo much more of the Autism Spectrum Asperger daripada apa yang korang tengok from I am Khan tu. Lucky for us, its only mild. Tapi mild mild anak I ni pun, kalau dah datang “sensory issue” dia – memang mencabar IMAN sampai langit ke 7

Eh…bukan Allah SWT memang berfirman ke kita memang kena sabar dengan anak ? *kuis kuis kaki kat lantai

“Wahai orang-orang yang beriman, jangan kalian mengkhianati Allah dan Rasul, dan jangan kalian mengkhianati amanat-amanat kalian, sedang kalian mengetahui. Ketahuilah bahwa harta kalian dan anak-anak kalian adalah ujian. Dan di sisi Allah ada pahala yang besar”. (QS. Al-Anfal: 27-28)

Lagi mahu dibilangin gimana lagi donk?

Ye. Nampak senang. Orang yang hadapi je tahu betapa BANYAKNYE silap dulu bila bercakap pasal kesabaran ini. Apatah lagi, I is from family jenis mak selalu cakap “buckle up, dont be a fusspot” – dalam maksud melayunya “jangan mengada-ngada”
Wah sekali mak jegelkan mata, terus semua tak jadi merajuk.
Tapi dengan A’aesyah mana boleh macam tu. Dia ada sensory issue. Bila dia tak faham, owh bergegar la semua dalam dunia ni dengan tantrum dia.

20130921-145358.jpg Anak syurga. Korang pun sendiri tahu betapa susahnya nak dapat syurga. Inikan pulak menjaga anak syurga. Jadi kena terimalah hakikat tu yang life will never be the same. Nak struggle ke, nak give up? Ada juga parents yang masih salahkan diri sendiri atau spouse bila jadi macam ini. Eh? Anak tu bukan hakmilik kita secara hakiki tau. Dalam perut lagi dia dah kenal Allah swt. Anak di PINJAM kan kejap je. Cara bagaimana Allah swt nak pinjamkan pada kita, adalah ukuran apa yang Dia rasa kita mampu hadapi. Tapi macamana kita nak tahu full potential kita kalau kita awal-awal lagi dah GIVE UP.

I is mengaku, ramai kawan anak-anak syurga spouse mereka bila partner kata nak pergi check anak, terus melenting. For what? Nak harap kesempurnaan? Mana ada yang sempurna dalam life ni. Allah SWT sahaja yang sempurna.

So apa kaitannya gambar makan kat atas tu?

I is nak cerita la ni. Hari ini hubby ada con-call (conference call) dan secara tiba-tiba padahal dah janji nak bawa diaorang keluar for breakfast. A’aesyah apa lagi, sebab dah janji, tantrum dah start membara. I cuba alihkan perhatian dia. Anak Aspies ni satu – YOU CANNOT MAKE GENERAL REMARKS. Kalau nak bagitau dia bila akan keluar, kita kena cakap – tengok jam pukul 10 nanti. Tak boleh cakap – Nanti kita keluar.

Nanti?
Apa Nanti?
Bila Nanti?
Pukul berapa Nanti tu?
Nanti tu hari ni ke esok?

Haaaaaaaaaaa – ambek.

Kena tepat. Sebab mereka ada masalah memahami konsep abstract macam ini. Bila tak faham, they will use tantrum to show their frustration sebab mereka tak dapat jawapan yang mereka nak

Al kisah sampai di kedai makan, I ambikkan nasi goreng dengan telur.
Bila hidangkan kat dia, dia cakap tak nak telur nak ayam.

Sebab it was just breakfast I was thinking nanti tak habis membazir.
OOOOOOOOOOOOH MY PERANG DUNIA MELETUS
Terus tolak pinggan dan announce – SYASYA TAK NAK MAKAN

So you know what I did?
Buat tak tahu.
Hubby pun perasan and dia diam
Tapi menahan kesabaran tu Ya Allah….boleh tumbang 100 pokok pisang kat kebun Abah I kat kampung tu

Sabar….Sabar….Sabar…

So, akhirnya hubby ambil pinggan dia dan makan.
A’amelia kebetulan makan sikit je. OK lah – masakan kedai, mana sedap >.<

Slowly after 20 minits of SULKING dia ambil pinggan A’amelia perlahan-lahan dan…
apa tau….
APA LAGI. Makan.

Slowly minta telur from my plate.

At that moment I rasa sangat kerdil dan nak ngangis.
“…..Ketahuilah bahwa harta kalian dan anak-anak kalian adalah ujian. Dan di sisi Allah ada pahala yang besar”

Nasi pun habis. Senyum pun meleret ke telinga. Apa kejadian merajuk, tantrum, misbehaving tadi was gone as fast as it came.

20130921-145414.jpg

What Parents Need to Know About Sensory Processing and SPD

Sensitive observation is a central element of infant expert Magda Gerber’s RIE philosophy. When we practice the RIE principles and are present for our child, our sensitive observation often enables us to better understand what is going on for them, and parenting is extremely rewarding both for child and parent.

However, even in a perfect world where we are completely present and available for our child, there will be moments when we simply don’t understand why they are behaving or reacting a certain way. If these moments become more frequent, then we may find ourselves putting a label on our child’s behaviour. – read more here “Recognizing Sensory Processing Disorders (SPD): Guest Post by Jonathan Evans

Remedi Sakit Telinga

ACV

I still have ear infections daripada kecik.
Sakit. Annoying.
Nothing works until I jumpa Apple Cider Vinegar
or ACV like we holistic naturalist mommies junkies suka call it

Yang busuk tu jugaklah yang menjadi remedi kan.
Aaaawgosh dia punya busuk memang tak boleh tahan.
But it’s the only thing that works so nasib la busuk ke tak busuk ke
And some people sanggup bathe anak demam in a solution of it

BUT HEY IT WORKS!
busuk pun busuk la kan
Two immunologist kat the Malaysian Society of Immunology Workshop last week pun cakap yang busuk semuanya bagus for health…
tempoyak la
budu la
kimchi la
I guess because of the fermentation that produces good bacteria kan?

So what I do, is letak ACV sikit dalam container yang bersih, celup cottonbud and swipe dalam telinga.
Pedih. OK. This is totally something different on the tak-tahan scale

But biasanya a day after that, my earache subsides and I feel comfortable balik

I use to think benda sakit telinga ni keturunan, Turns out, it can be a sign I need to do chelation sebab I suspect I’m experiencing melcury toxicity from my amalgam dental fillings (tampalan gigi) so it creates problems like yeast infection or candida inside me and leads to ear infection.

wah…suddenly I sound like an AEFI victim no?😉
*AEFI – Adverse Effects from Immunisation

 d843508e223511e3917022000ae9141e_7